Poederlakken, ook wel poedercoaten of poederverven genoemd, is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een geaard werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt.

Poederlak wordt in z’n breedste vorm toegepast op verschillende metalen variërend van dun plaat- en profielmateriaal tot en met zwaar constructiestaal. Het wordt tevens op bescheiden schaal toegepast op hout (mdf/hdf).

De verf is niet vloeibaar maar wordt geleverd in poedervorm. De poederdeeltjes bevatten bindmiddel, pigment en hulpstoffen.

Verfproces

De meest gangbare verwerkingsmethode is via elektrostatisch spuiten. Het voorwerp wordt daarbij elektrisch geaard en de poederverf wordt via een luchtmengsel naar het object verspoten (verneveld) waarbij het tijdens het verlaten van het spuitpistool elektrostatisch wordt geladen. Deze poederverfdeeltjes laten zich nu door het geaarde voorwerp aantrekken en slaan daarop neer. Hierdoor wordt ook deels de achterzijde van het voorwerp met poederverf bedekt, wat tijdens conventioneel verfspuiten anders als overspray verloren zou gaan. Vervolgens gaat het voorwerp met daarop poederlak een op 140°C tot 220°C ingestelde oven in. Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poederlakdeeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en ten slotte uithardt tot vast verffilm.

Door het elektrostatisch principe (potentiaalverschil tussen het poeder en het werkstuk) blijft het poeder aan het werkstuk kleven. Het opladen van de poederdeeltjes kan zowel door het creëren van een spanningsveld (corona-oplading) als door het opwekken van wrijving in het pistool (tribo-oplading).

 

Het verwerken van een metallic, flakes, chroom look, blank, candy en hamerslag is met poedercoaten ook mogelijk. De meeste bedrijven die poedercoaten uitoefenen hebben deze technieken niet in huis.

Voordelen

Het voordeel van het poederlakken is dat er bij dit lakproces geen oplosmiddelen vrijkomen. Dit komt doordat de lak uit een vaste stof bestaat en er geen chemische additieven nodig zijn om deze aan het werkstuk te laten hechten. Ook kan lak die in eerste instantie niet aan het product hecht hergebruikt worden, omdat het overtollige poeder nogmaals op een product gespoten kan worden. Deze twee eigenschappen maken het poederlakproces milieuvriendelijk. In combinatie met een thermisch verzinkte ondergrond of staal voorzien van een KTL-lak biedt poederlakken een zeer duurzame bescherming tegen corrosie en uitstekende bestendigheid tegen extreme weersinvloeden.

Poederverf bevat geen oplos- en/of verdunningsmiddel en is volledig vrij van zware metalen zoals loodchromaat voor gele kleuren. Ook voor het 3 tot 5% aanwezige bezwaarlijke TGIC (verharder in weerbestendig polyesterpoederlak) zijn inmiddels vervangers ingezet.

 

Kleuren

Polyesters (PE) poeders worden veelzijdig gebruikt voor de kleur eigenschap en UV-weerbaarheid. De PE lagen hebben een nadelige vochtdoorlaatbaarheid, vocht kan in veel gevallen leiden tot corrosie van het substraat en het afbladeren van de laklaag, daarom voor substraten in een vochtig milieu gekozen voor een combinatie laklaag-, poedercoatsysteem. Hierbij wordt epoxy als primer op het substraat gebruikt, door zijn waterafstotende eigenschappen, en afgewerkt met een PE topcoating. Het polyester biedt bescherming tegen UV degradatie van de epoxy die hier vatbaar voor is. Polyester lakken/coatings brengen zowel esthetische als beschermende voordelen.[1]

 

Bron: Wikipedia

3-staps polijsten

Auto poetsen

Auto poetsen / waxen

Diep reinigen

Het interieur van uw auto heeft veel te lijden onder het dagelijksgebruik. Om vlekken en vieze geuren echt goed verwijderen uit bekleding is meer nodig dan een eenvoudig schoonmaakmiddeltje. Het oppervlakkig vuil kunt u zo verwijderen maar vaak is er ook vuil met de onfrisse geur in de bekleding getrokken. Professionele reiniging door ProfCars kan dit vuil wel aanpakken. Wij kunnen zowel leren- als stoffen bekleding reinigen voor u.

Shamporellen

Shamporellen is een behandeling waarmee alle stoel, deur en vloerbekleding van de auto optimaal wordt gereinigd. Een mix van schoon warm water gemengd met een speciaal schoonmaakmiddel wordt met hoge druk in de bekleding gespoten en gelijktijdig door een krachtige zuiger uitgezogen. De reinigende werking, levert een interieur op dat weer volledig als nieuw oogt.

Polijsten

Doffe en verweerde lak is verleden tijd wanneer u uw auto laat polijsten. Met het 3-staps polijsten worden was krassen en swirls verwijdert, waardoor de glans en de reflectie van de lak weer hersteld. Iedere lak is anders, maar met onze ervaring weten we zonder meer het maximale resultaat te behalen.

Ook bij lichte krasschade is polijsten zeker een optie. Met het polijsten komt de oorspronkelijke kleur van de auto weer naar voren. Daarnaast werkt het ook roestvorming tegen.

Doffe koplampen herstellen met polijsten

Door UV-straling van de zon, weersinvloeden zoals zure regen en pekel op de weg zal er in de loop der tijd slijtage ontstaan aan de coating van de koplampen. Het resultaat is gele en doffe uitslag op de koplampen wat zich meteen uit in minder lichtopbrengst. Daarnaast worden de koplampen dof en lelijk. Het haalt de uitstraling van de auto omlaag.

Gepolijste koplampen vergroot de lichtopbrengst en dat verbeterd de veiligheid in het donker.

ProfCars werken met kwaliteitsproducten van Cartec

cartekHet conditioneren van auto’s vraagt om een professional en om kwaliteitsproducten. Voor het beste resultaat maken wij daarom gebruik van de producten van Cartec. De producten van Cartec staan bekend om de hoge kwaliteit en effectiviteit. Kijk op de website van Cartec voor meer informatie. Uw auto is bij ons in goede handen.

Krasbehandeling

KrassenKrassen door bijvoorbeeld steenslag zijn vaak onvermijdelijk naar verloop van tijd. U hoeft er echter niet mee te blijven rijden. ProfCars is gespecialiseerd in het behandelen van krassen. Vaak is het mogelijk om de krassen in de lak met speciale technieken te repareren zonder dat het nodig is om opnieuw te moeten spuiten.

Bent u geïnteresseerd in een van onze poetsdiensten? Neem dan snel contact met ons op voor een afspraak. Uw auto zal er weer als nieuw uit zien.